Ziemassvētki jau tūlīt būs klāt un laiks sākt domāt, kādu priekšnesumu gatavot pie eglītes…
Mūzikas Veikals komandai ir ieteikums - kā būtu ar kādu labi zināmu Ziemassvētku dziesmu? Spēlē pats, vai ar kādu ansamblī!
Dziedi līdzi un draugi, ģimene Tev arī pievienosies!
 
Šajā pamācībā atradīsi spēlēšanas demonstrāciju, kopā ar dziesmu tekstu un attiecīgajām melodijas notīm, kā arī ukuleles akordiem un tabulām.
 

KOMENTĀRI / IETEIKUMI

  • Kalimbas un Ukuleles notis norādītas kā cipari virs dziesmu vārdiem.
  • Katrs cipars (tie visbiežāk ir atzīmēti uz kalimbām un zvangām) atbilst konkrētai notij: 1 - C(Do); 2 - D(Re); 3 - E(Mi); 4 - F(Fa); 5 - G(Sol); 6 - A(La); 7 - B(Si)
  • Ja zem cipara norādīts punkts, tas nozīmē, ka konkrētās notis jāspēlē mazajā oktāvā (vienu zem pirmās oktāvas). Ja punkts norādīts virs cipara, tad konkrētās notis jāspēlē 2. oktāvā (vienu virs pirmās oktāvas). Uz kalimbas melodiju visticamāk sanāks spēlēt par vienu oktāvu augstāk kā norādīts notīs, tā kā nereti 1.oktāvas Do ir tās zemākā nots.
  • Dziesmas iespējams spēlēt arī uz cita izmēra zvangām un kalimbām, taču tad melodiju var sanākt spēlēt ar papildus lēcieniem (piem. mazās oktāvas Sol vietā, spēlējot pirmās oktāvas Sol).
  • Norādītais ukuleles akorda izvietojums paredzēts soprāna, koncerta vai tenora ukulelēm.
 
Ja pamācība Tev paskrien garām pārāk ātri, apturi video, vai izmanto atskaņošanas ātruma (Playback speed) regulēšanas iespēju YouTube - tas ļaus palēlināt video spēlēšanas ātrumu, nemainot tonalitāti, kādā dziesma tiek spēlēta.
 
 

"EGLĪTE" - LĪVI

Leģendāro Līvu izpildītā dziesma "Eglīte" ir viena no spēlētākajām Ziemassvēku dziesmām. Visā Latvijā tik ļoti mīlētā kompozīcija radusies 1984.gadā, sagaidot jaungada nakti. Tās autori ir Ainars Virga un Guntars Račs.
 
 
 

 

ZVANIŅŠ SKAN

Lai arī šo dziesmu sākotnēji komponējis amerikānis, Džeimss Lords Pīrponts, tā ir kļuvusi par ļoti populāru Ziemassvētku dziesmu visā pasaulē, tajā skaitā Latvijā. Latvisko vārdu autors ir Alfrēds Krūklis.
 
Interesants fakts: “Jingle Bells” jeb “Zvaniņš Skan” ir kļuvusi par pirmo dziesmu, kas atskaņota no kosmosa! 1965.gada 16.decembrī Tomas Staffords un Vallijs Sčirra jautrās Ziemassvētku noskaņās šo dziesmu nospēlēja kosmosa kuģī neilgi pirms atgriešānās Zemes atmosfērā.
 
 
 

 

AK, EGLĪTE

Šī dziesma noteikti pieder pie populārākajām Ziemassvētku dziesmām visā pasaulē. Latviešu valodā to atdzejojis dzejnieks un skolotājs Ernests Dinsbergs.