Kalimba ir melodisks instruments ar bagātu vēsturi un lielu nozīmi dažādu tautu kultūrās. Pēdējās desmitgadēs kalimba ar savu melodisko un nomierinošo skanējumu ir guvusi popularitāti visā pasaulē. Pateicoties savam nelielajam izmēram, kalimba ir piemērots instruments gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Vēsture

Kalimbas dzimtene ir Āfrika un tās pirmsākumi ir meklējami gandrīz 3000 gadu senā pagātnē, kur šis skanīgais instruments tika izmantots kā pavadījums stāstiem, rituāliem, saviesīgiem pasākumiem vai vienkārši kā izklaide cilts ikdienas dzīvē. Kalimbas senatnīgo priekšteci dēvēja par Mbiru un Kalimbas vārdu tas ieguva tikai pagājušā gadsimta vidū. Mūsdienu kalimbas uzbūves princips ir palicis nemainīgs, kamēr tās izskats ir ieguvis daudz modernāku un ērtāku veidolu.

Uzbūve 

Kalimba sastāv no dažāda izmēra metāla plāksnīšu kopuma, kas piestiprināts pie koka korpusa. Metāla plāksnītes ir dažāda garuma, tādejādi radot dažāda augstuma toņus, savukārt koka korpuss kalpo kā skaņas rezonators. Mūsdienās ir pieejami daudzi un dažādi kalimbu veidi.
 
Kādas ir galvenās atšķirības, kuras ņemt vērā, izvēloties kalimbu?
→  Mēlīšu skaits un skaņkārtas veids dažādām kalimbām var atšķirties, taču visbiežāk sastopamas diatoniskās Do mažora kalimbas ar 10 vai 17 toņiem. Jo lielāks toņu skaits, jo plašākas ir spēlēšanas diapozona iespējas. Ir pieejamas arī hromatiskās kalimbas, kas ļaus izrauties no pierastās diatoniskās skaņkārtas un eksperimentēt, radot jaunas nokrāsas ar papildus hromatismiem.
→  Kalimbas korpuss. Dažām kalimbām korpuss ir ar tukšu vidu (hollow kalimba) - to skanējums būs dobjāks un bagātīgāks, kamēr masīvkoka kalimbas (solid kalimba) skanēs nedaudz klusāk, taču dzidrāk. Savukārt, Sansulas, kas ir vēl viens kalimbas veids, korpuss ir aprīkots ar papildus rezonatoru - membrānu, kas piestiprināta koka pamatnei.

Spēlēšanas tehnika

Kalimba ir mūzikas instruments, kura spēlēšanu var apgūt salīdzinoši vienkārši, tāpēc to ir iecienījuši gan mūzikas profesionāļi, gan amatieri bez mūzikas priekšzināšanām. Kalimba tiek spēlēta, satverot tās korpusu ar abām rokām. Tālāk izmantojot īkšķus, tiek nospiestas un atlaistas metāla mēlītes, kas izveido vibrāciju un liek korpusam rezonēt konkrētā frekvencē jeb skaņas augstumā. Spēlējot kalimbu var veidot vienbalsīgas melodijas, kā arī spēlēt akordu struktūras, nospiežot vairākus toņus vielaicīgi. Ir iespējams arī apvienot gan melodiju, gan akordu pavadījuma funkciju - tas gan prasīs papildus treniņu, bet noteikti ir vērts uz to teikties.
 

Apskati mūsu sadaļu “Kalimbas” vai dodies uz Mūzikas Veikalu Ulbrokas ielā 30, kur uz vietas varēsi izzināt un izmēģināt dažādus variantus. Mūsu pārdevēji priecāsies Tev palīdzēt un izvēlēties vispiemērotāko kalimbu!