Visas ģitāru stīgas agrāk vai vēlāk pārplīst. It īpaši 1/2/3 stīgas, tāpēc vēlams, lai vienmēr pa rokai būtu šī izmēra rezerves stīgas, vai papildus stīgu komplekts.
 
Piezīme

Nekad nelieciet metāla stīgas ģitārai, kas paredzēta spēlei ar neilona stīgām un otrādi! Uzmanieties, lai nepārvilktu stīgas, jo tas var radīt bojājumus ģitāras grifam un pat korpusam. Šādus bojājumus nesedz garantija. Nepareizi nospriegotas stīgas var likt ģitāras tiltam tikt atrautam no ģitāras korpusa un radīt nopietnus bojājumus ģitārai.

Lai nomainītu stīgas, sāciet ar bojātās stīgas noņemšanu. Ieteicams mainīt stīgas pa vienai, lai saglabātos ģitāras grifa spriegums. Klasisko ģitāru neilona stīgu nomaiņa ir parādīta attēlos zemāk . Stīga iet cauri un pāri ģitāras tiltam izveidojot cilpu. Izpētiet kā pārējās stīgas ir pievienotas un atkārtojiet to.

Neilona stīgu vīšana cauri ģitāras tiltam.   

Neilona stīgu izvīšana cauri stīgu novilcējam.   

 

Neilona stīgu stiprinājums pie ģitāras tilta ar standarta neilona stīgām.
Neilona stīgu stiprinājums pie ģitāras tilta ar Ball End neilona stīgām.

Metāla stīgas tiek pievienotas daudzos un dažādos veidos, kas atkarīgi no ģitāras modeļa. Vispirms izpētiet kā ir pievienotas pārējās stīgas un atkārtojiet to.

Kad stīga ir pievienota, to vajag izvīt caur atbilstošo caurumu uz stīgas novilcēja cilindra, kas atrodas grifa augšgalā. Pirms stīgas izvilkšanas caur cilindra caurumu, iesakām vismaz 1-2 reizes aptīt to ap pašu cilindru. Tas samazinās iespējamību, ka nospriegojot stīgu, tā var pārlūst pie cilindra cauruma.

Akustiskās ģitāras metāla stīgas pievienošana pie ģitāras tilta.
Akustiskās ģitāras metāla stīgas pievienošana pie stīgu novilcēja.

 

Daudziem elektriskās ģitāras modeļiem stīga ir jāizvelk caur korpusa otrā pusē pieskrūvēto plati (attēlā pa labi).

Tālāk stīgas uztīšana pie stīgu novilcējiem ir līdzīga kā akustiskajai ģitārai.

Kad stīgas ir nomainītas, ģitāra ir gatava skaņošanai. Par ģitāras skaņošanu lasiet tālāk šeit. Pēc noskaņošanas, liekās stīgas daļas, kas atrodas pie grifa, droši var nogriezt.

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Muzikasveikals.lv ir obligāta.